Световната мрежа стана на 30 години.

Тим Бърнърс-Лий е английски компютърен специалист и физик, който е основоположник и създател на световната мрежа (World Wide Web). Във връзка с 30-годишнината от рождения ден на WWW, той дава своя поглед към бъдещето на мрежата с текст, публикуван едновременно в Wired и в сайта на създадената от него Фондация „World Wide Web”:

През 1989 г. Бърнърс-Лий разработва “децентрализирана система за управление на информацията”, станала акт за раждане на Мрежата, по времето, когато работи в изчислителния център на ЦЕРН близо до Женева. През този период той отговаря за вътрешния указател на ЦЕРН, но извън пряката си работа се опитва да намери начин хилядите учени от цял свят да споделят от разстояние изследванията си за работата на организацията.

По случай 30-тата годишнина на Мрежата Бърнърс-Лий започва днес “30-часова обиколка, за 30-те години на Мрежата”, която ще го отведе от ЦЕРН в Лондон, после в Африка, обясни за АФП говорителят на организацията.

Трийсет години след изобретението си, миналата година Бърнърс-Лий създаде “договор за Мрежата”, целящ да гарантира истинността на информацията в интернет. Той направи също платформа за развитие, наречена “Солид”, която позволява на потребителите да контролират своите данни.

Стартирането на проекта трябва да успокои притесненията от продажба на лични данни без съгласие на потребителите.

Използван ресурс:https://www.24chasa.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *