Илон Мъск слага сензори в човешки мозък още догодина

Докато мнозина се питат какво точно се крие зад малко познатата “друга” компания на Илон Мъск, материал на New York Times разкрива какви са плановете на Neuralink. И те изглеждат като излезли от сценарий на научнофантастичен филм.

Финансираната от Мъск компания твърди, че разработва “робот, подобен на шевна машина”, който може да имплантира сензори дълбоко в човешкия мозък.

До момента са извършени тестове с мишки, в които са имплантирани до 1500 електрода. Когато премине към опити с хора, Neuralink се надява, че ще може да помогне на незрящи, глухонеми или хора с тежки ампутации. Разбира се, както нееднократно e споедлял Мъск, той вярва, че свързването на мозъците ни с компютрите в крайна сметка ще бъде единственият начин да се справим с развитието на изкуствения интелект, тоест планът му е за нещо много голямо.

Сериозно разкритие е, че Neuralink “се надява” да започне работа по човешки субекти още във второто тримесечие на следващата година. На снимката по-горе, която беше показана по време на презентацията, тази малка издатина в долния десен ъгъл със стрелката, насочена към нея, е размерът на сензорната нишка, която всъщност учените се надяват да имплантират.

Според статията снопчетата гъвкави нишки са около една четвърт от диаметъра на човешки косъм и се имплантират с помощта на игли, за да се избегнат кръвоносните съдове на повърхността на мозъка. След това вградените сензори улавят информация и я изпращат на приемник на повърхността на черепа. Оттам той предава безжично – Илон Мъск каза, че може да свърже с Bluetooth информацията до черепа ви. В момента имплантацията изисква пробиване на дупки, но изследователите се надяват в бъдеще да използват лазери, за да избегнат “неприятната” вибрация.

Самата приставка се носи зад ухото, с безжичния приемник, батерията и другия хардуер.

Дали това може да работи при хората, все още е недоказано, а също не се знае и дали жиците могат да издържат или не. Според Мъск неговият чип с размери 4×4 мм е способен на 10 000 електрода с възможност за четене и запис, което според него е над 1000 пъти по-голямо от броя на най-добрите мозъчни интерфейси, които понастоящем са на разположение за лечението на Паркинсон.

Via hicomm.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *